FAQ

Algemeen
  1. Waar is Multifire International actief?

    Multifire International BV is wereldwijd actief en heeft zijn hoofdkantoor in Nederland.

    Een kleine greep uit uit onze nationale én internationale referentieprojecten is hier te bekijken.

  2. Wat doet Multifire?

    Multifire International is een full service fire engineering– en productiebedrijf met als specialisme bouwkundige brandveiligheid. Onze adviseurs helpen u met de keuze voor het brandwerend systeem die voor uw project het meest geschikt is. Neem gerust vrijblijvend contact op voor informatie.

  3. Waar kan ik brandwerende producten bestellen?

    U kunt het beste contact opnemen met onze specialisten via de website of telefonisch: +31 (0)20 345 9020. Dan kunnen wij er ook zorg voor dragen dat u het beste product kiest voor uw situatie op wettelijk, economisch, praktisch en esthetisch vlak.

  4. Wat zijn de prijzen van de brandwerende systemen?

    Een snelle richtprijs kan worden aangeboden zodra wij een aantal factoren inzichtelijk hebben. Wij raden u aan om contact op te nemen met ons om te bepalen welke producten voor u geschikt zijn. U kunt daarbij gebruik maken van de Multifire rekenstaat. Daarna kan er worden berekend waar deze moeten komen, in welke hoeveelheden en welke factoren daarbij van belang zijn. Tot slot kan een project-specifieke oplossing aangeboden worden.

Technisch
  1. Kan ik een zachtboard plafond met brandwerende coating brandwerend maken?

    Nee, zachtboard slopen en vervangen door brandwerende gipsplaten.

  2. Kan ik een met tempex beklede wand brandwerend maken met brandwerende coating?

    Nee, de Tempex is al weggebrand voordat de coating gaat opschuimen.

  3. Kan ik een houten kozijn 30 of 60 minuten brandwerend beschermen met brandvertragende coating?

    Brandwerendheid van een kozijn bestaat eigenlijk niet; wel kun je spreken van de brandwerendheid op brandscheidende functie van de constructie waar het kozijn onderdeel van is. Bij de beproeving van een brandwerende deur of -raam is een kozijn van een zekere houtsoort toegepast, en ditzelfde soort óf een soort met een hoger soortelijk gewicht voldoet.

    Daarnaast kan constructief toegepast hout behandeld worden om aan een lagere brandvoortplantingsklasse te laten voldoen.

  4. Kan hout ook buiten met een brandwerende behandeling worden toegepast?

    Ja, Systeem HP is onder bepaalde omstandigheden voor buitentoepassingen te gebruiken.

  5. Kan een stalen wand brandwerend worden geschilderd en voldoen aan een WBDBO van 60 minuten?

    Dit kan alleen als er na het brandwerend coaten een steenwol isolatie wordt toegepast.

  6. Moet ik gecertificeerd applicateur zijn om brandwerende coating aan te brengen?

    Nee, bij eenvoudige constructies kunnen zelfs particulieren met een duidelijk advies zelf de brandwerende coating aanbrengen door middel van rollers.

  7. Hoe kan ik aantonen aan de brandweer of verzekeringsmaatschappij dat een staalconstructie brandwerend is beschermd?

    Een verklaring wordt tegen een kleine vergoeding meegestuurd, deze dient ondertekend te worden door degene die de coating heeft aangebracht waarna Multifire een garantie certificaat afgeeft t.b.v. de brandweer of verzekeringsmaatschappij.

  8. Kan een Aluminium profiel of constructie brandwerend worden behandeld met systeem S?

    Nee, systeem S is niet geschikt voor bescherming van Aluminium.

  9. Kan staal dat thermisch verzinkt is brandwerend worden behandeld?

    Ja, wel moeten eerst de zinkzouten worden verwijderd waarna een hechtprimer dient te worden aangebracht.

  10. Kan een stalen trap met systeem S brandwerend worden gemaakt?

    Nee, de traptreden van een stalen trap zal vrijwel nooit als hoofddraagconstructie dienst doen. Meestal gaat het hier om een vluchtroute die vrij van rook en vuur dient te blijven d.m.v. compartimentering.

  11. Moet de draagconstructie onder het staaldak brandwerend worden beschermd?

    Nee, in de meeste gevallen mag een staaldak instorten bij brand omdat dit geen voortschrijdende instorting teweeg brengt. Alleen wanneer er sprake is van een WBDBO eis voor dat staaldak of de profielen onder het staaldak onderdeel uitmaken van een “spaceframe” moet een constructie onder een staaldak brandwerend worden behandeld.

  12. Moet de draagconstructie onder een dakvloer met kanaalplaten brandwerend worden behandeld?

    Ja, wanneer een betondak instort zullen de onderliggende vloer(en) zeer waarschijnlijk ook bezwijken er is dan sprake van voortschrijdende instorting.

  13. Kan een staalconstructie buiten ook brandwerend worden behandeld?

    Ja, dit is mogelijk met zowel systeem SC901 als met SC902.

  14. Als er een sprinkler installatie aanwezig is moet ik de staalconstructie dan nog brandwerend behandelen?

    Ja, een sprinkler is in principe bedoeld om een beginnende brand te blussen. Bij een felle brand of storing aan de sprinklerinstallatie zou het gebouw instorten.

  15. Mag de Brandweer het gebruik van brandwerende coating verbieden?

    Nee, een preventie-officier van de brandweer mag hooguit eisen dat de coating wordt aangebracht volgens de “kwaliteitsrichtlijn applicatie brandwerende coating”. Zie onze website voor meer informatie. Multifire kan in vrijwel alle gevallen rekenkundig aantonen dat er met brandwerende coating Systeem S tot 120 minuten en met SC901 tot 240 minuten brandwerendheid kan worden gegeven aan een staalconstructie.

  16. Is het gebruik van brandwerende coating duurder dan aftimmeren met brandwerende plaat?

    Nee, in vrijwel alle gevallen waarbij het staal binnen de norm van de belastingwaardes wordt toegepast is coating economischer in gebruik dan plaat. Daarnaast is er ook nog rondstaal dat niet profiel volgend kan worden afgetimmerd.

  17. Moet er een Topseal worden aangebracht op de brandwerende coating?

    Nee, alleen wanneer personen de behandelde profielen kunnen aanraken of vanwege weersinvloeden dient er een laag Topseal te worden aangebracht. Bij de keuze van een specifieke (RAL)kleur kan dit ook alleen worden bereikt door toepassing van een Topseal.

  18. Krijg ik garantie op systeem S waarmee de staalconstructie is behandeld?

    Ja, in een binnensituatie standaard vijf jaar. In een buitensituatie is dat één jaar. Verlengde garantie wordt alleen gegeven in combinatie met een inspectiecontract. Zie onze website voor meer informatie.

  19. Kan staal dat is voorzien van poedercoating ook met brandwerende coating worden behandeld?

    Ja, wel dient er een voorbehandeling van de ondergrond plaats te vinden.

  20. Kan ik een met systeem S brandwerend behandeld profiel in een andere kleur schilderen?

    Ja, mits er een laag Topseal op de brandwerende coating aanwezig is kan deze met een zelfde soort verf worden overgeschilderd. Systeem S van Multifire is het enige systeem dat hier ook daadwerkelijk op is getest.

  21. Kan ik systeem S aanbrengen op een profiel waar roest op zit?

    Nee, roest zorgt er voor dat er onthechting plaats vindt. Hierdoor gaat de brandwerende werking verloren.

  22. Wanneer mag er nog met oplosmiddelhoudende materialen worden gewerkt?

    In een vrij geventileerde situatie, hiervan is alleen nog sprake wanneer maximaal 20% van de gevel dicht is. De ontwikkeling van de watergedragen coatings zijn dusdanig dat in de meeste gevallen kan worden volstaan met een van de watergedragen brandwerende coating.

  23. Wat is het verschil in brandwerend coaten tussen een kolom en een ligger?

    Een kolom zal eerder en bij een lagere temperatuur bezwijken dan een ligger. Daarom moet er meestal meer coating worden toegepast op kolommen dan op liggers. Daarnaast worden liggers meestal niet meer dan aan drie zijden door hitte bij brand aangestraald en kolommen vaak aan alle zijden.

  24. Kan ik bij een bestaand gebouw de staalconstructie brandwerend maken?

    Ja, maar er moet soms wel een voorbehandeling plaats vinden van de ondergrond.

  25. Moet ik profielen die tot de hoofddraagconstructie behoren brandwerend behandelen als ze in een metalstud wand staan die ook dienst doet als scheidingswand tussen brandcompartimenten?

    Ja, want de brandscheidende functie geld voor de gehele constructie de profielen staan er in en hebben hooguit de halve bescherming.

  26. Moet ik een brandvertragend of een brandwerend product hebben?

    Hoewel beide begrippen iets anders betekenen, worden ze in de praktijk dikwijls door elkaar gebruikt. Ook bedrijven die brandwerende/brandvertragende producten aanbieden, gebruiken beide termen door elkaar. Dit doet vermoeden dat er in de praktijk niet zo’n groot verschil bestaat tussen brandwerende en brandvertragende producten, maar dat is er dus wel degelijk. De producten serveren namelijk een heel verschillend doel: de brand en/of hitte tegenhouden of verspreiding van de vlam vertragen. Let bij het aanschaffen van een brandwerend/brandvertragend product vooral op het doel dat je met het product hebt.

    Moet het behandelde materiaal minder snel vlam vatten (brandvertragend) of moet het een bepaalde tijd duren voor de vlam een ruimte bereikt of een constructie bezwijkt? Vind je het lastig om te bepalen welk product en/of welke behandeling je in jouw situatie nodig hebt? Moet je voldoen aan een bepaalde brandveiligheidseis maar weet je niet hoe? Neem gerust contact op met onze technische specialisten.

Heeft u nog vragen?

    Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

    ADDRESS

    63739 street lorem ipsum City, Country

    PHONE

    +12 (0) 345 678 9

    EMAIL

    info@company.com